Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Bereide maaltijden > De bereiding van frieten

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
De bereiding van frieten Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 05.01.2018


FrietenDe analyse van de resultaten van de studie van het WIV toont aan dat minder dan een vijfde van de ondervraagde bevolking de frituurolie of het frituurvet vervangt na 5 maal gebruik. Een verlengd gebruik van die olie en van dat vet kan echter nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is dan ook essentieel om de door de fabrikant toegelaten en op de verpakking vermelde gebruiksfrequentie te respecteren. Er bestaan meettoestellen waarmee de kwaliteit van de frituurolie op een bepaald moment kan worden beoordeeld. Die houden rekening met een specifieke parameter: de polaire verbindingen die in de olie worden gevormd. Deze worden echter meestal enkel gebruikt door professionelen (restaurants, grootkeukens, frituren, enz.) en zijn minder relevant voor gezinnen.

In 2015 voerde het FAVV een gerichte controleactie "frituurolie" uit bij een aantal operatoren. De resultaten toonden aan dat in 96% van de gevallen (bijna 200 geanalyseerde oliemonsters) de correcte gebruiksfrequentie van de olie in acht werd genomen. De bedrijven waarde kwaliteit van de olie niet was gewaarborgd, kregen een proces-verbaal en werden opnieuw gecontroleerd. (Zie persbericht)


Enkele tips om de olie of het vet thuis van goede kwaliteit te houden:

 • De friteuse moet uitgerust zijn met een betrouwbare en geijkte thermostaat. De temperatuur van de frituurolie mag niet hoger zijn dan 180°C (175°C wordt aanbevolen).
 • Een donkere kleur, een dikke of stroperige textuur, de aanwezigheid van afzettingen (resten van frituurbeslag, paneermeel, voedselresten, ...), een ranzige smaak, ... zijn tekenen van kwaliteitsvermindering en van te hoog aantal keren of onaangepast gebruik van de olie.
 • De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.

Als de olie of het vet te heet worden leidt dit tot de vorming van acrylamide. Acrylamide is een chemische stof die altijd al aanwezig is geweest in onze voeding, maar die bij hogere concentraties schadelijk is voor de gezondheid. (Zie FAQ Acrylamide)


Hoe ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk acrylamide wordt gevormd bij het frituren?

 • Kies voor zogenaamde "frietaardappelen" (als dusdanig aangegeven op de verpakking). Die bevatten minder suikers die bij het bakken in acrylamide worden omgezet. Ook bevatten grote aardappelen minder suikers dan kleine.
 • Bewaar deze aardappelen bij voorkeur bij een temperatuur die niet lager is dan 6°C om de aanmaak van suikers te vermijden.
 • Vermijd het gebruik van ontkiemde en gerimpelde aardappelen, die bevatten immers meer suikers.
 • Snij liever dikkere frieten, die bevatten na het afbakken minder acrylamide door een betere verhouding oppervlakte/volume.
 • Laat de gesneden frieten enkele minuten weken in warm water of blancheer ze. Daardoor komt een deel van de suikers uit de aardappelen in het water terecht. Dep de frietjes daarna droog.
 • Bak de frieten af op maximaal 175°C tot ze licht goudgeel zijn. Hoe bruiner, hoe meer acrylamide.
 • Bak niet te veel frietjes in één keer: hierdoor koelt de olie te veel af en moeten de frieten langer worden gebakken.
 • Verminder de baktijd bij kleinere hoeveelheden.

Indien u gebruik maakt van voorverpakte, voorgesneden en voorgebakken frieten: volg de bewaar- en bereidingsinstructies op de verpakking. (Zie Goodfries.eu)

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu:
Tips om acrylamide te verminderen bij het bakken en frituren van voeding.


Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.65, pagina 5.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet