www.favv.be       FAVV - AFRIKAANSE VARKENSPEST (AVP)
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL DE



  Actuele toestand in Europa en in de wereld Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 20.10.2023

AVP is endemisch in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In de afgelopen jaren heeft de ziekte ook een opmars gemaakt in Zuidoost-Azië, waar onder meer China, Zuid-Korea en Vietnam besmet zijn.

In Europa heeft AVP zich de laatste jaren sterk verspreid in Oost- en Zuidoost-Europa (Polen, Litouwen, Letland, Estland, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Duitsland, Slowakije, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Servië), alsook in Italië. In al deze landen werden en worden nog steeds zeer veel besmettingen vastgesteld, zowel bij everzwijnen als bij gehouden varkens. Enkel Tsjechië is er in geslaagd om de ziekte na een introductie in everzwijnen opnieuw uit te roeien. Elders in de EU wordt AVP ook geregeld vastgesteld in Sardinië. Daar is het virus endemisch aanwezig sinds tientallen jaren, ook hier zowel bij everzwijnen als bij extensief gehouden varkens.

Ondanks de maatregelen die opgelegd worden, blijft het virus van AVP zich verder verspreiden in Oost-Europa. De ziekte breidt daarbij verder westwaarts uit. Het virus heeft zich in september 2020 verder verspreid naar het grensgebied in Duitsland met Polen.

Twee factoren zijn verantwoordelijk voor deze verspreiding:

  • De everzwijnen zijn een reservoir van het virus en door hun oncontroleerbare verplaatsingen verspreiden zij de ziekte stelselmatig naar aangrenzende zones die nog niet besmet zijn.
  • De mens is het grootste risico om de ziekte te verspreiden naar verder afgelegen regio's of landen. Het virus kan lang overleven in vlees of vleesproducten van besmette varkens, zoals charcuterie. Personen, die terugkomen van een besmette zone en van daaruit besmette producten meebrengen, kunnen everzwijnen of varkens besmetten wanneer ze deze producten bijvoorbeeld achterlaten in de natuur.

In alle landen van de Europese Unie zijn de controlemaatregelen identiek en worden er telkens beperkingsgebieden afgebakend waar elk transport van levende varkens en varkensvlees of -producten verboden is. Deze beperkingsgebieden worden regelmatig aangepast rekening houdend met de epidemiologische situatie (Besluit 2014/709/EU).

Beperkingsgebieden in de EU (12/10/2023)

 

Er gelden ook maatregelen wat betreft de besmette derde landen, in het bijzonder de buurlanden van de Europese Unie (Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië en Servië).

 
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

SITES : FAVV Professionelen
FAVV Consumenten
Portail de la Wallonie
Vlaams Gewest
Wetenschappelijk Comité van het FAVV
CONTACT :
Landbouwbedrijven, vervoerders,... Contacteer de LCE van het FAVV
Meldpunt FAVV voor de consumenten
Woordvoerders van het FAVV