Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Bereide maaltijden > Rauw varkensvlees: lekkernij of hoog risico ?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (stoffen die een allergie of intolerantie veroorzaken) Waarschuwingen van fraudegevallen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Rauw varkensvlees: lekkernij of hoog risico ? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 17.12.2015


“Préparé van de chef”, “Martino”, “Spread”… Bereidingen in de winkelrekken die geen “Filet americain” genoemd mogen worden omdat er varkensvlees in zit. Deze benaming is voorbehouden voor bereidingen waar uitsluitend mager rundsvlees of paardenvlees voor gebruikt wordt (Koninklijk besluit van 8 maart 1985 betreffende de bereiding en verkoop van vers gehakt of gemalen vlees).


Een risico voor de gezondheid ?

Vanuit bacteriologisch oogpunt kunnen deze bereidingen ziekteverwekkende organismen bevatten zoals Salmonella of Campylobacter. Die komen er altijd in terecht door een besmetting van buitenaf. De hygiëne bij het slachten en bij het bereiden is dus van het grootste belang !

De microbiologische normen zijn trouwens strenger voor vleesbereidingen bestemd om rauw gegeten te worden (Verordening (EG) Nr. 2073/2005). De ondernemingen in de agro-voedingssector hebben zo, in het kader van hun autocontrole, de verplichting ervoor te zorgen dat de voedingsmiddelen die ze op de markt brengen geen ziekten kunnen veroorzaken bij de consumenten. Het voedselagentschap neemt trouwens steekproefsgewijze monsters van varkensvlees dat bestemd is om rauw te worden gegeten.

We hebben niet de gewoonte varkensvlees “saignant” te eten, en nog minder rauw. Er wordt inderdaad algemeen aangenomen dat varkensvlees parasieten kan bevatten. Maar de laatste jaren is de situatie in België fel verbeterd.

  • Sinds vele jaren wordt in België geen enkel geval van cysticercose meer ontdekt (veroorzaakt door de varkenslintworm).
  • Hoewel België het statuut “verwaarloosbaar risico” voor trichine bij gekweekte varkens heeft verkregen, blijft het onderzoek op trichine verplicht bij varkens met vrije uitloop en voor kweekvarkens. De laatste jaren werd geen enkel positief geval ontdekt.
  • Het Europees voedselveiligheidsagentschap bestudeert het risico op overdracht van toxoplasmose.

Bedrijven die varkensvlees bereiden bestemd om rauw te worden gegeten moeten bijzonder waakzaam zijn voor de goede hygiënepraktijken en het respect voor de koudeketen. Verder houdt het eten van rauw varkensvlees geen hoog risico in als uzelf ook deze principes hanteert (zie de goede hygiënepraktijken hiernaast).

Maar opgelet: het eten van rauw varkensvlees is te vermijden voor gevoelige doelgroepen, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. Daar blijft voorzichtigheid het ordewoord !


Bron : Nieuwsbrief Nr.55, pagina 4.Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet