Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Eieren > Dring de risico's bij de consumptie van eieren maximaal terug!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (stoffen die een allergie of intolerantie veroorzaken) Waarschuwingen van fraudegevallen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Dring de risico's bij de consumptie van eieren maximaal terug! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 26.01.2015


EierenDe consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Wees dus steeds voorzichtig bij de consumptie van bereidingen op basis van rauwe eieren (mayonaise, tiramisu, bavarois, chocolademousse,...). De consumptie ervan wordt overigens volledig afgeraden voor risicopersonen (jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met verminderde weerstand,...). Let hierop wanneer u op restaurant gaat!

Eieren die in de voedingsindustrie worden gebruikt ondergaan een thermische behandeling vooraleer zij worden gebruikt of verwerkt (bijvoorbeeld voor de bereiding van mayonaise). Hierdoor neemt het infectiegevaar af.

Eieren Wees ook voorzichtig wanneer u een omelet of spiegelei klaarmaakt: deze zijn niet altijd tot in de kern verhit. De consumptie ervan is dus niet altijd zonder risico (in het bijzonder voor risicopersonen).

Bij hardgekookte eieren is er geen enkel risico in aangezien de bacteriën vernietigd worden door de hitte.

Om de verspreiding van de bacteriën bij de bewaring van de eieren te voorkomen, hierbij enkele tips:

  • Bewaar de eieren op lage temperatuur en in het donker, om de snelheid van de verspreiding van eventueel aanwezige bacteriën te verminderen. De koelkast is de ideale plaats om eieren te bewaren.
  • Vermijd bij het bewaren van de eieren elk contact met vocht: bewaar ze in de koelkast in hun oorspronkelijke verpakking.
  • Wanneer u eieren gebruikt, verwijder dan zo snel mogelijk de resten van de schalen van uw werktafel en zelfs uit de keuken. Zo vermijdt u besmetting van andere voedingswaren met de op de eierschalen aanwezige bacteriën.

Vormt de consumptie van door vogelgriep besmette eieren een gevaar?
Voor zover bekend, bestaat er geen enkel gevaar op orale besmetting (consumptie van besmette eieren), aangezien het vogelgriepvirus niet resistent is tegen het neutraliserend effect van het menselijk maag-darmkanaal. Uit voorzorg wordt echter aangeraden om enkel eieren te consumeren die voldoende zijn verhit (> 70°C).Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet