Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Additieven > Steviolglycosiden

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Waarschuwingen van fraudegevallen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
steviolglycosiden, een zoetstof oP basis van stevia Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.12.2015


SteviaStevia (Stevia rebaudiana) of honingkruid is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. Stevia komt nog in het wild voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee en medicinale drankjes en in kruidenextracten.

Tot nog toe was het gebruik van zoetstoffen op basis van Stevia niet toegestaan in de Europese Unie (behalve in Frankrijk sinds 2009), omdat de veiligheid volgens de EFSA, de wetenschappelijke Voedingsmiddelencommissie van de Europese Unie niet vaststond. Vanaf begin december 2011 is de zoetstof “steviolglycosiden” ook in de Europese Unie toegelaten.

Het gaat voorlopig enkel nog maar om de glucosides. De plant Stevia rebaudiana wordt momenteel nog beschouwd als een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen (noch als zodanig, noch als poeder van gedroogde bladeren).

Deze zoetstof wordt geëxtraheerd uit de blaadjes van de plant. Het zoetmiddel is tot 200 keer zoeter dan suiker maar bevat geen calorieën en is dus perfect voor mensen met neiging tot zwaarlijvigheid. Als vervanger voor suiker is het ook uitstekend voor diabetici. De nieuwe zoetstof kreeg het nummer E960.

SteviaHoe kan je als consument nu weten of een voedingsmiddel steviolglycosiden bevat? Het is wettelijk verplicht dit te vermelden in de ingrediëntenlijst op het etiket. Voor voedingsmiddelen met steviolglycosiden moet er staan: “zoetstof: steviolglycosiden” of “zoetstof: E960”.

Gezien de “gezondheidsclaim” van steviolglycosiden zullen de fabrikanten dit ook wel als reclame op de verpakking vermelden. Dit mag natuurlijk, maar volgens de wet mogen deze vermeldingen niet misleidend zijn.


Bron : Nieuwsbrief Nr.46, pagina 4


Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet