Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Op reis > Afrikaanse varkenspest

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (stoffen die een allergie of intolerantie veroorzaken) Waarschuwingen van fraudegevallen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Waakzaamheid voor Afrikaanse varkenspest Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 23.05.2016Over de ziekte

De Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte bij varkens en everzwijnen die veel sterfte veroorzaakt bij deze dieren. Er bestaat geen specifieke behandeling tegen de ziekte en varkens kunnen evenmin preventief gevaccineerd worden. Het virus is totaal ongevaarlijk voor de mens.

De ziekte woedt al sinds 2007 in de Kaukasus en heeft zich van daaruit naar Rusland en verder naar Oost-Europa (Oekraïne, Wit-Rusland) verspreid. Sinds begin januari 2014 is de ziekte ook opgedoken in de Europese Unie namelijk in het grensgebied van Polen en Litouwen met Wit-Rusland. In juni bevestigde ook Letland de aanwezigheid van het Afrikaanse varkenspestvirus op hun grondgebied. In september melde ook Estland verschillende gevallen van Afrikaanse varkenspest.

Behalve het Italiaans eiland Sardinië, waar de ziekte al tientallen jaren circuleert bij wilde varkens en everzwijnen, was dit de eerste keer in meer dan 20 jaren, dat de ziekte opnieuw in de EU werd vastgesteld.


Ter herinnering: in 1985 heeft ook West-Vlaanderen kortstondig te maken gehad met Afrikaanse varkenspest nadat ongewild besmet varkensvlees afkomstig uit Spanje, dat in die tijd niet vrij was van Afrikaanse varkenspest , bij varkens terecht kwam: in totaal werden 12 bedrijven besmet en moesten meer dan 30.000 varkens vernietigd worden.


Risicolanden

De ziekte is momenteel aanwezig in de Kaukasus, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Litouwen, Polen, Letland en Estland. Daarnaast is ook het Italiaanse eiland Sardinië reeds vele jaren getroffen. Elders in de wereld komt Afrikaanse varkenspest nog frequent voor in Azië en Afrika, minder in Centraal en Zuid Amerika, maar het risico op besmetting vanuit deze regio’s is kleiner.


Wat zijn de risico’s?

Naast de evidente risico's die geassocieerd zijn met het binnenkomen van besmette varkens of everzwijnen of van besmette karkassen/ besmet varkens- en everzwijnenvlees, is het belangrijk om rekening te houden met het risico dat verbonden is aan alle personen, voertuigen of materiaal die van gebieden of landen komen waar  de Afrikaanse varkenspest of klassieke varkenspest aanwezig zijn. Het Afrikaanse varkenspestvirus is zeer resistent en zou meegedragen kunnen worden door bijvoorbeeld werknemers of jagers die uit de risicolanden komen.

Verder kan het virus ook aanwezig zijn in vlees en vleesbereidingen- ook “droge “ producten als salami-  en is het dus mogelijk om de ziekte via deze weg vanuit besmet gebied ongewild mee te brengen.


Richtlijnen voor reizigers in het bijzonder jagers

Gezien de grote resistentie van het virus in vlees en vleesbereidingen, is het ten strengste verboden om deze producten mee te brengen uit landen waar Afrikaanse varkenspest aanwezig is. Het virus kan immers lang in dergelijke producten overleven en kan via deze weg in onze varkensstapel binnenkomen.

Daarnaast  is het belangrijk om te weten dat het virus ook kan meegebracht worden door  personen, voertuigen of materiaal die in de besmette gebieden in contact geweest zijn met varkens of everzwijnen.

Jagers die in het buitenland in besmet gebied gaan jagen moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om insleep van varkenspest in België te voorkomen.

Dit kan door zeker de volgende regels te respecteren:

  • na de jacht handen wassen met water en zeep;
  • laarzen en gebruikte materialen die in contact zijn geweest met een everzwijn grondig te reinigen en te ontsmetten. Een goede reiniging wordt gerealiseerd door eerst met een borstel het ergste vuil te verwijderen. Vervolgens alle oppervlakten met water en zeep schoonmaken en laten drogen; nadien ontsmetten met een erkend ontsmettingsmiddel dat aan de geschikte concentratie gebruikt wordt;
  • voertuig ter plekke of in een nabijgelegen wasstraat reinigen (inclusief wielkasten). Ook vuil geworden oppervlakten binnenin het voertuig (bv. voetmat) reinigen en ontsmetten. Zittingen kunnen van te voren worden afgedekt met plastic;
  • kleding wassen op 40°C of 60°C met een hoofdwasmiddel (wit);
  • geen jachthonden meenemen naar besmette gebieden in het buitenland.

 

Iedereen, die in de besmette landen in contact geweest is met varkens of everzwijnen, mag na zijn terugkeer in België, gedurende 72 uren geen varkensbedrijven bezoeken.


Interessante links

- Oie
- FOD Buitenlandse zaken
- Coda
- Afrikaanse varkenspest (FAVV Professioneel)
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet