Deze bladzijde weergeven in het :   Frans   Nederlands   Duits    Engels
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
Siteplan
 
Startpagina > Beroepssectoren > Levensmiddelen > Incidenten ... > "Enterohemorragische Escherichia coli" in Duitsland
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

"Enterohemorragische Escherichia coli" in Duitsland


Deze pagina toont de informatie die het FAVV heeft gegeven bij het incident "Enterohemorragische Escherichia coli" in Duitsland (Mei 2011).

Sommige documenten zijn echter niet langer beschikbaar omdat ze niet meer van toepassing of verouderd zijn.



Persberichten van het FAVV
F.A.Q. Consumenten
Export naar derde landen
Diagnostiek
Analyseresultaten
Nuttige links

EFSA






Persberichten van het FAVV

Datum Onderwerp
23/06/2011 Russisch embargo op Europese groenten opgeheven : Een eerste vrachtwagen met groenten vertrokken vanuit België (PDF)
21/06/2011 E. coli O104: alle analyseresultaten zijn conform (PDF)
14/06/2011 Geen E. coli O 104 bacterie in onze groenten noch in onze kiemgroenten (PDF)
07/06/2011 E. coli O104: opvoeren van de controles op verse groenten (PDF)
03/06/2011 Uitbraak van Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland (PDF)
01/06/2011 Uitbraak van Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland (PDF)
30/05/2011 Uitbraak van Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland (PDF)
26/05/2011 Uitbraak van Enterohemorragische Escherichia coli O104 in Duitsland (PDF)





F.A.Q. Consumenten - Escherichia coli (versie 1, 01/06/2011, 12.30u)

Wat is dat ?
Er bestaan ongeveer 1000 stammen van de bacterie Escherichia coli (E. coli). De meeste ervan zijn van nature aanwezig in de darmen van warmbloedige dieren en de overgrote meerderheid ervan zijn niet ziekteverwekkend. Enkele stammen kunnen toxinen aanmaken die noemt men VTEC-stammen. Deze stammen vormen een bijzonder risico omdat ze reeds bij een zeer lage besmettingsgraad ernstige ziekten kunnen veroorzaken.
Niet alle E. coli ziekten veroorzaken ziekten bij de mens. De meeste stammen helpen in feite om het lichaam te laten functioneren doordat zij bepaalde vitaminen synthetiseren en de groei van schadelijke bacteriesoorten afremmen. Omdat de E. coli bacterie van nature voorkomt in de darmen van mensen en dieren wordt de aanwezigheid ervan in de levensmiddelenindustrie gebruikt als indicator van fecale besmetting. E. coli wordt in routinetesten gewoonlijk niet geïdentificeerd op stamniveau en kan zowel ziekteverwekkend als niet ziekteverwekkend zijn.

Welk effect heeft de bacterie ?
Na 3 tot 9 dagen kan iemand ernstige maagkrampen en bloederige diaree krijgen, braken en uitdrogingsverschijnselen vertonen. De symptomen gaan meestal over na 1 tot 2 weken. In ernstige gevallen kan de infectie leiden tot nierfalen, een beroerte en de dood veroorzaken.

Wat doe ik bij een vermoeden van een E. coli besmetting ?
U raadpleegt best zo snel mogelijk uw huisarts

Wat mag ik eten ?
U kan alles eten op voorwaarde dat het op een correcte wijze bereid wordt.
Zie : www.favv.be -> Publicaties -> Thematische publicaties -> “Veilig voedsel overal”

Vormen komkommers, tomaten, sla en jonge spruiten een bijzonder risico ?
Neen, deze groenten kunnen zowel rauw als bereid gegeten worden op voorwaarde dat de nodige hygiënevoorschriften gevolgd worden en ze op een correcte manier bereid worden.
Zie : www.favv.be -> Consumenten -> “Vijf sleutels tot veilig voedsel”

Vormen andere rauwe groenten een risico ?
Neen, op voorwaarde dat de nodige hygiënevoorschriften gevolgd worden en ze op een correcte manier bereid worden.
Zie : www.favv.be -> Consumenten -> “Vijf sleutels tot veilig voedsel”


Wat met vlees ?
U kan alle vlees eten op voorwaarde dat het op een correcte wijze bereid wordt.
Zie : www.favv.be -> Publicaties -> Thematische publicaties -> “Veilig voedsel overal”

Wat met reizen naar Duitsland ?
Volg hiervoor de aanwijzingen op van de Duitse overheid die de situatie op de voet volgt.






Export naar derde landen

Verklaring voor groenten en fruit geëxporteerd naar derde landen

Opheffing van Russisch embargo op Europese groenten







Diagnostiek

Nota voor de erkende laboratoria betreffende detectie en isolatie van EHEC O104 in levensmiddelen

Methode voor de detectie en isolatie van EHEC O104

Flowchart van methode voor detectie en isolatie van EHEC O104

Aanbevolen laboratoria voor de analyse van EHEC O104

Aanbevolen laboratoria voor de analyse van STEC
FAQ betreffende methode voor het detecteren en isoleren van EHEC O 104






Analyseresultaten

Overzicht analyseresultaten 2010 en programmatie analyses groenten 2011 (PDF)

Analyseresultaten E-coli O104 (PDF)

Analyseresultaten E-coli O104 in het kader van de autocontrole (PDF)







Nuttige links

Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
EFSA news (IN HET ENGELS)
DG Sanco (IN HET ENGELS)




EFSA

Verbod op de invoer van zaden, kiemen en boonplanten van Egypte
Het EFSA heeft de 05/07/2011 een rapport gepubliceerd over de mogelijke besmettingsbron die aan de basis ligt van de besmetting met E. coli 0104:H4 in Frankrijk en Duitsland. Het EFSA besluit dat de meest waarschijnlijke gemeenschappelijke link tussen de verschillende besmettingshaarden loten fenegriekzaad geïmporteerd vanaf 2009 tot 2011 uit Egypte is.

Als gevolg hiervan heeft de EC vandaag 5 juli een besluit aangenomen in verband met noodmaatregelen voor fenugriekzaad, andere kiemen en boonplanten afkomstig van Egypte. Dit houdt in dat zekere loten fenugriekzaad die reeds geïmporteerd werden van de markt moeten worden teruggetrokken, geblokkeerd en bemonsterd. Na bemonstering moeten ze vernietigd worden. Daarenboven is de import van fenugriekzaad en andere kiemen uit Egypte verboden tot 31 oktober 2011.



Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 23.11.2017   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet