Deze bladzijde weergeven in het :   Frans   Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
Siteplan
 
Professionelen > Levensmiddelen > Contaminanten > Acrylamide
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

Acrylamide



   
FAQ
   
Persberichten
   

Nuttige links

 






FAQ

  1. Wat is acrylamide ?

Acrylamide is een chemische stof met een groot aantal industriële toepassingen, waaronder voornamelijk de productie van polyacrylamide, dat onder meer gebruikt wordt in verzorgingsproducten, pesticiden, verven, als flocculant bij waterbehandeling en in de papierindustrie. Acrylamide is eveneens aanwezig in sigarettenrook.

Slechts in 2002 werd aangetoond dat ook op een natuurlijke wijze acrylamide wordt gevormd bij verhitting van voedsel dat rijk is aan koolhydraten.

2. Waar komt in het voedsel aangetroffen acrylamide vandaan ?
Acrylamide ontstaat tijdens het verhitten van voedsel dat veel koolhydraten bevat (zetmeel, suikers). Dit proces doet zich alleen bij droge bereidingswijzen (bakken in oven of roosteren, braden, frituren). Men treft weinig of geen acrylamide aan in voedsel dat in water werd gekookt.


3. In welke levensmiddelen komt acrylamide voor ?
Acrylamide komt voornamelijk voor in koolhydraatrijke levensmiddelen zoals frieten, aardappelchips, koffie, koekjes, brood (korst) en toast.


4. Vormt acrylamide een nieuw risico ?
Neen. De aanwezigheid van acrylamide in voedsel werd slechts in 2002 aangetoond. Men mag aannemen dat het probleem reeds sinds ettelijke jaren bestaat, in feite sedert de mens voedsel bereidt op de hierboven vermelde wijzen.

5. Is acrylamide giftig ?
Ja. Net als alle stoffen kan acrylamide naargelang van de opgenomen dosis giftig blijken te zijn voor de mens. Acrylamide is door IARC (International Agency for Research on Cancer) geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend”.

6. Is de aanwezigheid van acrylamide in voedsel een reden tot bezorgdheid ?
De gezondheidsdiensten beschouwen de aanwezigheid van een verdachte stof in levensmiddelen steeds als een ernstige zaak. Acrylamide komt al heel lang in ons voedsel voor. Het gevaar is de jongste jaren niet groter geworden en zal ook niet plots toenemen.

7. Is het risico groter voor kinderen en zwangere vrouwen ?
Neen. Acrylamide heeft geen schadelijke invloed op de fœtus. Voor kinderen is het risico iets groter dan voor volwassenen omwille van het feit dat zij een lager gewicht hebben zodat de dosis acrylamide bij het eten van hetzelfde voedsel relatief groter is.

8. Worden er maatregelen genomen om het acrylamide gehalte in levensmiddelen te beperken ?

De levensmiddelenindustrie is zich bewust van de problematiek. De Europese sectororganisatie van de levensmiddelenindustrie ontwikkelde in nauwe samenwerking met de Europese Commissie en de nationale overheden van de lidstaten een toolbox die mogelijkheden toelicht om de gehaltes acrylamide in levensmiddelen te beperken.

 

Naar boven

Persberichten
 
 
  • Persbericht van de EFSA: Acrylamide in voedingswaren, een bekommernis voor de volksgezondheid (EN) (04/06/2015)
  • Persbericht: Speciale actie "frituurolie" : Resultaten (06/05/2015)
  • Persbericht van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV
 

Naar boven

Nuttige links
 
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 19.06.2017   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet