Deze bladzijde weergeven in het :   Frans   Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
 
Startpagina > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierlijke producten > Verse vis, schaal- en schelpdieren
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

Verse vis, schaal- en schelpdieren



 
 

Het FAVV controleert de voedselveiligheid van zowel de zeevis die via de Belgische vismijnen in de handel wordt gebracht en de Belgische aquacultuurproductie als die van ingevoerde vis, schaal- en schelpdieren.

Het FAVV onderzoekt daartoe niet alleen de producten zelf, maar voert ook inspecties uit in alle bedrijven die actief zijn in deze sector.
   
  Via zijn controleprogramma gaat het FAVV na of de vis, schaal- en schelpdieren voldoen aan de gezondheidsnormen. Het gaat om controles m.b.t. :
 
  • de versheid: visuele beoordeling, evt. aangevuld met analyses
  • de aanwezigheid van parasieten: bv. larven van rondwormen van de soort Anisakis
  • de aanwezigheid van residuen: bv. boorzuur en sorbinezuur in gekookte garnalen
  • de aanwezigheid van contaminanten: bv. zware metalen, dioxines, …
  • de aanwezigheid van mariene biotoxines

Tweekleppige weekdieren (bv. mosselen, oesters, sint-jacobsschelpen) voeden zich met microalgen (fytoplankton) door deze uit het zeewater te filteren. Bepaalde soorten fytoplankton produceren toxines die zich ophopen in de weekdieren: mariene biotoxines.

De consumptie van weekdieren waarin mariene biotoxines zijn geaccumuleerd, kan bij mensen aanleiding geven tot ziekte. Verschillende ziektebeelden zijn mogelijk: zenuwsymptomen en verlammingsverschijnselen (PSP: Paralytic Shellfish Poisoning), desoriëntatie en geheugenverlies (ASP: Amnesic Shellfish Poisoning), braken en diarree (DSP: Diarrhetic Shellfish Poisoning).

  • de aanwezigheid van histamine

Het van nature in vis aanwezige histidine kan door bacteriën worden omgezet tot histamine. Bepaalde vissoorten zoals tonijn, makreel, sardines, haring, ansjovis, … bevatten veel histidine. Hoge gehaltes aan histamine zullen vooral voorkomen als de vis in verkeerde omstandigheden wordt gehanteerd of opgeslagen (bv. bewaren bij te hoge temperatuur). Het consumeren van vis die hoge gehaltes aan histamine bevat, kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken (misselijkheid, huiduitslag, hoofdpijn, maag-darmklachten, …). Histamine wordt niet vernietigd bij het koken of bakken van vis. Gekoeld bewaren van verse vis (0-4°C) is dus een zeer belangrijke maatregel om histaminevorming tot een minimum te beperken.

  • het feit of er geen giftige vissoorten (bv. tropische vissoorten zoals de maanvis) in de handel worden gebracht.
   
  Niettemin ontslaan deze controles de operatoren zelf niet van de verplichting dat ze meerdere van deze elementen zelf in eerste lijn moeten bewaken.
   
 

Naast het controleren van de gezondheidsnormen, voert het FAVV inspecties uit in de vismijnen, de vissersvaartuigen, de aquacultuurproductie, de visverwerkende bedrijven, …

Het doel van deze inspecties is na te gaan of de exploitanten voldoen aan de reglementaire vereisten m.b.t. de infrastructuur, de hygiënische werkwijze, de autocontrole, de meldingsplicht, het afvalbeheer, de etikettering van de producten, …
   
  De relevante wetgeving is o.a. terug te vinden in :
 
  • Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne
  • Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (sectie VII en VIII) 
  • Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees parlement en de raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong
  • Verordening (EG) nr. 2074/2005 van de Commissie van 5 december 2005 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen voor bepaalde producten die onder Verordening (EG) nr. 853/2004 vallen en voor de organisatie van officiële controles overeenkomstig de Verordeningen (EG) nr. 854/2002 en (EG) nr. 882/2004, tot afwijking van Verordening (EG) nr. 852/2004 en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004
  • Koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne
  • Koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong
  • Koninklijk besluit van 22 december 2005 tot vaststelling van aanvullende maatregelen voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.03.2016   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet