Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
Siteplan
 
Professionelen > Dierlijke productie > Dieren > Dierengezondheid > Vogelgriep > Informatie voor hobbyhouders
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

Vogelgriep (Aviaire influenza)

Vorige pagina

Informatie voor hobbyhouders (particulieren)


 
Vogelgriep
Recent werden bijkomende besmettingen met het vogelgriepvirus vastgesteld. Hebt u onlangs pluimvee gekocht op één van onderstaande markten of in Oostkamp en zijn de vogels ziek of sterven ze plots, raadpleeg dan zeker een dierenarts.
Markten: Aarlen, Ath, Bastogne, Boussu, Brussel, Charleroi, Chimay, Doornik, Florenville en Soignies

Gepubliceerd op 16 juni 2017Sinds 1 juni zijn er 13 besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld: 2 bij pluimveehandelaars in Oostkamp en Menen, en 11 bij hobbyhouders in Wellin en Sainte-Ode (Luxemburg), in Soignies, Quiévrain, Ath, Courcelles, Tournai en Fleurus (Henegouwen), in Zuienkerke (West-Vlaanderen), in Couvin (Namen) en in Bassenge (Luik).

Rond de besmettingen werden telkens beperkingsgebieden afgebakend. Aangezien er nooit bijkomende besmettingen werden vastgesteld, zijn de meeste van deze gebieden ondertussen opgeheven. Momenteel is er nog enkel tijdelijke bufferzone rond de besmetting in Bassenge. Een gedetailleerde beschrijving van deze zone kan teruggevonden worden via de volgende link.

In deze tijdelijke bufferzone zijn de volgende maatregelen van kracht:

 • Alle vervoer van pluimvee en broedeieren is verboden.
 • Alle vervoer van vogels is eveneens verboden, uitgezonderd:
  • vogels afkomstig van buiten de beperkingsgebieden,
  • vogels van houders die daarnaast geen pluimvee houden,
  • vogels van handelaars en winkels; indien deze tegelijk pluimvee houden, dan mag dit pluimvee niet verkocht noch afgevoerd worden.
 • Pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels moeten binnen gevoederd en gedrenkt worden.
 • Elke houder van pluimvee of andere in gevangenschap gehouden vogels moet binnen de 48u een inventaris overmaken aan zijn gemeente met daarin de vermelding van het juiste aantal pluimvee/vogels dat hij bezit.

Daarnaast heeft ook Frankrijk in de gemeente Brillon, dichtbij de Belgische grens, een haard van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Rond deze haard werden op 30 juni een beschermingsgebied van 3 km en toezichtsgebied van 10 km afgebakend. Het toezichtsgebied valt gedeeltelijk in België en omvat delen van de Henegouwse gemeenten Brunehaut en Rumes. In dit toezichtsgebied zijn volgende maatregelen van kracht:

 • Alle vervoer van pluimvee en broedeieren is verboden.
 • Alle vervoer van vogels is eveneens verboden, uitgezonderd:
  • vogels afkomstig van buiten de beperkingsgebieden,
  • vogels van houders die daarnaast geen pluimvee houden,
  • vogels van handelaars en winkels; indien deze tegelijk pluimvee houden, dan mag dit pluimvee niet verkocht noch afgevoerd worden.
 • Elke houder van pluimvee of andere in gevangenschap gehouden vogels moet binnen de 72u een inventaris overmaken aan zijn gemeente met daarin de vermelding van het juiste aantal pluimvee/vogels dat hij bezit. Professionele houders sturen hun inventaris naar de lokale controle-eenheid van het Agentschap, de hobbyhouders naar de gemeente.
Bovenop deze maatregelen, die gelden voor zowel professionele als hobbyhouderijen, zijn er nog een reeks maatregelen van kracht enkel voor de pluimveesector. Het document, waarin deze bijkomende maatregelen opgesomd worden, is te raadplegen via de volgende link.

Voor meer informatie:

http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/

Call Center: 0800 99 777

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 19.07.2017   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet