Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
 
Professionelen > Dierlijke productie > Dieren > Dierengezondheid > Vogelgriep > Actueel
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Ombudsdienst Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

Vogelgriep (Aviaire influenza)

Vorige pagina

Actueel


 

Sinds 1 juni zijn er 13 besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld: 2 bij pluimveehandelaars in Oostkamp en Menen, en 11 bij hobbyhouders in Wellin en Sainte-Ode (Luxemburg), in Soignies, Quiévrain, Ath, Courcelles, Tournai en Fleurus (Henegouwen), in Zuienkerke (West-Vlaanderen), in Couvin (Namen) en in Bassenge (Luik).

Rond de besmettingen werden telkens beperkingsgebieden afgebakend. Aangezien er nooit bijkomende besmettingen werden vastgesteld, zijn deze gebieden ondertussen opgeheven.

Daarnaast had ook Frankrijk in de gemeente Brillon, dichtbij de Belgische grens, een haard van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Rond deze haard werden op 30 juni een beschermingsgebied van 3 km en toezichtsgebied van 10 km afgebakend. Het toezichtsgebied viel gedeeltelijk in België en omvatte delen van de Henegouwse gemeenten Brunehaut en Rumes. Ook dit toezichtsgebied werd ondertussen opgeheven.

Dit H5N8-virus is een “klassiek” hoogpathogeen virus. Het verspreidt snel en veroorzaakt veel gezondheidsproblemen en hoge sterfte bij kippen en kalkoenen. Er is nog geen enkele besmetting vastgesteld bij de mens.

Een volledig overzicht van de maatregelen van kracht in het hele land is terug te vinden op : maatregelen

Bijkomende informatie is terug te vinden in de rubriek FAQ

       

         

   

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 31.07.2017   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet