Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bewaring > Tempereren van vlees

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (stoffen die een allergie of intolerantie veroorzaken) Waarschuwingen van fraudegevallen Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Tempereren van vlees Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 06.03.2015


Tempereren van vlees is een werkwijze die door bepaalde bedrijven wordt toegepast voor de bereiding van gehakt vlees en vleesbereidingen.

Bij deze techniek wordt het vlees voor bereidingen zoals gehakt, worsten, vogels zonder kop, pitavlees, gyros… na het versnijden onmiddellijk snel diepgevroren tot in de kern. Dit diepgevroren vlees wordt vlak voor de verwerking op gecontroleerde wijze bij een temperatuur gebracht van ongeveer -2°C (vandaar de naam tempereren) en bij deze temperatuur verder verwerkt tot een eindproduct dat in verse toestand wordt aangeboden aan de consument.

Er wordt voor deze werkwijze gekozen omdat de grondstof dan minder bacteriologisch wordt belast. Door het diepvriesproces krijgen bacteriën namelijk weinig kans om verder uit te groeien. Deze methode moet gevalideerd worden binnen het autocontrolesysteem van het bedrijf. Door middel van een studie is aangetoond dat bij deze manier van werken de microbiologische kwaliteit van de producten gegarandeerd is. Met andere woorden, de gevolgde methode van tempereren leidt tot een veilig product.

Algemeen wordt afgeraden om vlees dat uit de diepvries komt na ontdooiing opnieuw te gaan in vriezen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat tijdens de ontdooifase bacteriën zich sterk kunnen gaan ontwikkelen. Vooral wanneer de ontdooiing niet onder de juiste omstandigheden en op de juiste temperatuur gebeurt. Door in te vriezen en te tempereren onder gecontroleerde omstandigheden blijft het vlees echter vers en kunnen dergelijke producten thuis opnieuw worden ingevroren zonder nadelig effect voor de kwaliteit en de voedselveiligheid.

Producenten moeten op voorverpakte levensmiddelen vermelden als het gaat om een ontdooid product, tenzij de ontdooiing geen negatieve invloed heeft op de veiligheid of kwaliteit van het levensmiddel. Dit betekent dat er voor dergelijke bereidingen met getempereerd vlees geen verplichting is om op het etiket te vermelden dat het product ontdooid werd.

Wanneer diepvriezen en tempereren op een correcte en gecontroleerde manier gebeuren, kan dit zonder risico voor de voedselveiligheid. De producent moet deze behandelingen staven binnen zijn autocontrolesysteem en de voedselveiligheid van het eindproduct garanderen.

Het FAVV raadt consumenten echter af zelf ingevroren producten na ontdooien opnieuw in te vriezen, aangezien de gemiddelde consument niet over de nodige apparatuur beschikt om op een gecontroleerde manier te diepvriezen en te ontdooien.Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet