Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Aankoop > Allergieën > Een voedselallergie ? Lees het etiket !

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Een voedselallergie ? Lees het etiket  OF VRAAG INFO! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 11.12.2017


Voedselallergieën vormen een belangrijk gezondheidsprobleem dat jaar na jaar toeneemt. 2 à 3 % van de wereldbevolking wordt er door getroffen, en 6 à 8 % van de kinderen. Zowel het aantal als de ernst van de allergische reacties nemen toe (publicatie nr. 8513 van de Hoge Gezondheidsraad). Volgens de wereldgezondheidsorganisatie zouden voedselallergieën het vierde grootste volksgezondheidsprobleem zijn.


Wat is een voedselallergie ?

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam tegen bepaalde stoffen waarvoor het bijzonder gevoelig is (allergenen genoemd). Men spreekt van een voedselallergie als deze abnormale reactie van het lichaam zich herhaaldelijk en reproduceerbaar voordoet bij inname van een voedingsmiddel en/of bepaalde stoffen die het voedingsmiddel bevat.
Bij een voedselallergie beschouwt ons immuunsysteem, dat ons verdedigt tegen elke aanval of inval van vreemde stoffen, om een onverklaarbare reden een bepaald voedingsmiddel als een vijandige stof.
Het eerste contact met een allergene stof lokt bij het lichaam geen enkele reactie uit, dit noemt men de sensibiliseringsfase. De allergische reactie komt slechts bij latere contacten met het allergeen. Deze verkeerde werking van het immuunsysteem lokt overdreven en schadelijke reacties uit die zich op verschillende manieren kunnen manifesteren, op verschillende plaatsen in het lichaam, en die min of meer ernstig kunnen zijn.
Wereldwijd kent men op dit moment meer dan 160 voedselallergieën.


De symptomen

De symptomen kunnen zich voordoen :
- ter hoogte van de spijsvertering: diarree, braken, verstopping, …
- op de huid: eczeem, uitslag, …
- bij de ademhaling: verstopte neus, kortademigheid, …
De gevolgen van een voedselallergie kunnen soms ernstig zijn. Dikwijls zijn het brutale reacties zoals huidaandoeningen, ademhalingsstoornissen, tot zelfs hartstoornissen en maag-darmklachten. Ze kunnen zich voordoen enkele minuten tot enkele uren na de inname van het voedingsmiddel


En wat met intolerantie ?

Voedselallergieën worden dikwijls verward met voedselintoleranties. In tegenstelling tot een allergie heeft een intolerantie te maken met het metabolisme, niet met het immuunsysteem. Het is echter ook een negatieve reactie van het lichaam, meestal gespreid over de tijd, tegen een voedingsmiddel, een drank of een additief.
Meestal spreekt men van een intolerantie als het lichaam een bepaalde stof niet kan opnemen omdat het daarvoor de nodige enzymen, hormonen, … niet of in onvoldoende mate heeft. Bij een intolerantie tegenover gluten is het een enzym dat ontbreekt.


Lees het etiket op voorverpakte levensmiddelen

De enige behandeling bestaat erin de stoffen waarvoor men allergisch of intolerant is te vermijden. De ingrediëntenlijst op het etiket moet hierbij uitsluitsel geven over de samenstelling van het voedsel.
De Europese wetgeving bepaalt dat 14 allergenen duidelijk op het etiket moeten worden vermeld, zelfs al komen ze slechts in heel kleine hoeveelheden in het voedsel voor en zelfs al gaat het om een afgeleid product:
         - granen die gluten bevatten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut of kruisingen van deze soorten)
         - schaaldieren
         - eieren
         - vis
         - aardnoten (pinda’s)
         - soja
         - melk (met inbegrip van lactose)
         - schelpvruchten (amandelen, hazelnoten, okkernoten, pistachenoten)
         - selderij
         - mosterd
         - sesamzaad
         - weekdieren
         - lupine
         - sulfiet.
Mensen die allergisch zijn moeten de risicoproducten kennen, zoals bijvoorbeeld wijn of bier in geval van een allergie tegen sulfiet. Een allergische reactie kan zich immers al voordoen zelfs als er slechts sporen van het allergeen aanwezig zijn. Daarom bestaan er vermeldingen zoals “kan sporen van xxx bevatten” die de consumenten op kruisbesmetting wijzen.


En voor nIet-voorverpakte levensmiddelen?

Sinds 13 december 2014 moeten alle handelaars die onverpakte levensmiddelen verkopen de consumenten eveneens kunnen informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Het gaat hier bijvoorbeeld over niet-voorverpakte levensmiddelen bij de slager of de bakker, maar ook om gerechten die in een restaurant geserveerd worden of die uw kinderen in de schoolkantine eten. U moet bijvoorbeeld geïnformeerd worden over allergenen in de kreeftensoep die u bestelt op restaurant, in de vol-au-vent die uw kinderen op school krijgen, in het broodje met eiersalade dat u bij de bakker koopt of in de notenworst bij de slager.

De informatie moet onmiddellijk ter plaatse beschikbaar zijn als u erom vraagt. In principe moet dit schriftelijk gebeuren maar onder bepaalde voorwaarden mag het ook mondeling.

Hoe de informatie ook verstrekt wordt aan de klant, er moet in ieder geval duidelijk zichtbaar een schriftelijke verklaring aanwezig zijn waarin staat waar en hoe de informatie over allergenen kan teruggevonden worden. Ook moet de consument ervan verwittigd worden dat de samenstelling van voedingsmiddelen kan veranderen.

Het FAVV heeft de bedrijven de mogelijkheid gegeven zich aan te passen aan deze nieuwe wetgeving tijdens een overgangsperiode. Daarbij werd eerder gefocust op het informeren van de bedrijven dan het sanctioneren.
Vanaf 1 oktober 2017 zullen de bedrijven die de consumenten niet correct informeren over de aanwezigheid van allergenen in voeding echter gesanctioneerd worden.


Meer info: Advies 24-2017 van het wetenschappelijk comité : Referentiedosissen voor de allergenen opgenomen in bijlage II van de Verordening (EU) nr. 1169/2011 van 25/10/2011Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet