Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Nagerechten, snoepgoed,... > Driekoningentaart

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Driekoningentaart Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 05.01.2017


DriekoningentaartOp 6 januari vieren we Driekoningen. Bij deze gelegenheid hoort traditioneel een speciaal gebak: de driekoningentaart! Een taart die bestaat uit amandelcrèmevulling, een bijgeleverde papieren kroon en in de taart verwerken de banketbakkers iets dat er niet direct in thuis hoort: een boon!

Sinds de Oudheid hebben bonen een sterke symboliek omwille van hun embryovorm. Voor velen was de boon dan ook het symbool van de vruchtbaarheid. In de Middeleeuwen zou de boon ook gebruikt zijn als stemmunt door werkliedengildes om hun “koning” aan te duiden die de taak kreeg om hen te vertegenwoordigen.

De persoon die “de boon” ontdekt in zijn stuk driekoningentaart mag zich een dag lang koning of koningin noemen en mag de papieren kroon dragen.

Een vraag die rond deze periode veel gesteld wordt aan het Voedselagentschap is of de“boon” in de taart wel voedselveilig is?

De boon moet natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldoen.
  • Zo moet ze voldoende groot zijn om gemakkelijk te worden gevonden zonder dat het risico bestaat dat ze wordt ingeslikt.
  • Ze mag ook de tanden van de toekomstige koning of koningin niet beschadigen.
  • Het materiaal waarvan de boon gemaakt is, mag ook geen bron van besmetting vormen voor de taart.

Indien de boon aan deze voorwaarden voldoet, is het FAVV van mening dat de aanwezigheid van een boon geen reëel risico inhoudt voor de consument. Voorzichtigheid is echter geboden bij het eten van de taart.

Niet iedereen is op de hoogte van deze driekoningentaarttraditie (een buitenlandse toerist bijvoorbeeld), een woordje uitleg van de bakker over dit gebruik kan ervoor zorgen dat ieder risico wordt vermeden.


Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.67, pagina 12.



Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet