Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bereiding > Handschoenen verplicht bij de bereiding van broodjes (of andere gerechten)?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Handschoenen verplicht bij de bereiding van broodjes (of andere gerechten)? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 16.07.2015


Sommigen denken dat het hygiënischer is om bij de bereiding van broodjes (of andere gerechten) handschoenen te dragen. Er bestaat echter geen enkele wettelijke verplichting om dit te doen.

Het Europese Reglement 852/2004 over de levensmiddelenhygiëne bepaalt: “Eenieder die werkzaam is in een ruimte waar levensmiddelen worden gehanteerd, dient een zeer goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen en dient passende, schone en, voor zover dat nodig is, beschermende kleding te dragen”.

Het dragen van wegwerphandschoenen kan in sommige gevallen wenselijk zijn, hoewel dit geen voorwendsel mag zijn om minder hygiënisch te werken.

De handschoenen moeten vervangen worden na elke handeling die ze kan besmetten (handschoenen uit voor het toiletbezoek en nadien, na reiniging en ontsmetting van de handen, nieuwe handschoenen aantrekken). Wegwerphandschoenen mogen geen vals gevoel van (hygiënische) veiligheid geven.

Met dezelfde handschoenen mogen geen propere of afgewerkte levensmidden en rauwe of vuile producten aangeraakt worden.

De handschoenen moeten worden uitgedaan tijdens pauzes of bij toiletgebruik.

Werken zonder handschoenen is daarom niet minder hygiënisch. De voorwaarde is wel dat na elke handeling waarbij besmetting mogelijk is, de handen grondig worden gewassen.



Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet