Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Voedselveilig feesten

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen (voor allergenen) Persberichten Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Voedselveilig feesten Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 02.02.2017


Tijdens de eindejaarsfeesten schuiven we met zijn allen de benen onder tafel om lekker te eten en te feesten. Kerst en Nieuwjaar zijn gekend als dagen waar we even niet op de kilocalorieën letten en genieten van de sfeer onder familie en vrienden. Een lekker buffet, een gevulde kalkoen, een raclettje of fondue en nadien een rijkelijk versierde kerststronk ... 

Om onze gasten te beschermen geven we je enkele tips mee:

Algemene hygiëne:

  • Heel belangrijk en een absolute “must”: was steeds je handen voor, tijdens en na het bereiden van maaltijden!
  • Wees streng op de hygiëne in je keuken, zorg dat al je schotels en bestek zeer proper zijn en gebruik geen plateaus voor het serveren van gebakken vlees waar je voorheen de rauwe stukken hebt op bewaard.


Het eten zelf:

  • Zorg dat het eten goed doorbakken is. Voor gerechten die een meer rosé-bereiding vragen laat je het vlees best even rusten (3 minuten voor opdienen) in een oven of warmte toestel op 60°C.


Het opdienen:

  • Beter opdienen in kleinere verschillende schotels, zet niet alles in één keer op tafel.
  • De warme restjes kan je bewaren in een oven (100°C) of koude restjes in de frigo (max. 7°C). Op deze manier geef je bacteriën geen kans en blijft je eten voedselveilig.
  • Gebruik warmtetoestellen om het eten op de juiste temperatuur (60°C) te houden bij warme schotels of ijs voor het koelhouden van je koude gerechten.
  • Laat het eten nooit langer dan 2 uur op tafel staan.


Restjes:

  • Koel of vries restjes in. Vergeet niet dat het eten niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur kan blijven.
  • Eet de restjes die je bewaard hebt in de frigo op binnen de 2 à 3 dagen. Bereide vis eet je best op binnen 2 dagen. Als je deze gerechten langer wil bewaren kan je ze tot 6 maanden in de diepvriezer bewaren (bij -18°C).
    Vermeld de datum van invriezen op het etiket.
  • Als je de restjes verwerkt in een ander gerecht of opnieuw opwarmt, laat ze dan goed doorwarmen zodat alle bacteriën worden
    vernietigd.


Andere nuttige links:




Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.67, pagina 10.
 


Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet